En lussing af smag DEN DANSKE TRADITIONSRET POTKÄSE HAR FÅET NYT LIV MED TO NYE ARLA UNIKA PERSONLIGHEDER, JEKYLL OG HYDE. OSTENE ER UDVIKLET I SAMARBEJDE MED RIKKE BROCKSTEDT OG KRISTIAN SMITH FRA RESTAURANTEN KAROLINE AMALIE. MED ROM FRA DEN DANSKE PRODUCENT SKOTLANDER SOM EN AF BYGGESTENENE, ER NOGET USKØNT GJORT SKØNT. FRA LYS TIL MØRK. AVANTGARDE SMØREOST FOR FEINSCHMECKERE. Hvad er potkäse? P å trods af sit tyskklingende navn er potkäse en dansk ret med rødder i Sønderjylland. Først tages osterester og skæres i små stykker. Derpå lægges de i lage i spiritus. Typisk snaps, whisky eller rom. Efter et par uger er ostemassen klar til at spise. E n del af den danske madkulturarv klinger tysk og hedder potkäse. I generationer har retten huseret især i Sønderjylland. Traditionelt er det osterester og spiritus rørt sammen, og det er ofte blevet til en grå, sprittet, ubestemmelig masse. Rikke Brockstedt og Kristian Smith fra gourmet-restauranten Karoline Amalie har sammen med Mads Østergaard fra Arla Unika leget med den gamle, danske ostetype. Ved at bruge nogle af Arla Unikas oste, og en unik rom, er der skabt en helt ny type potkäse. En der er lækker. Hver gang. Ansporet af en god rom Idéen om at lave potkäse ligger år tilbage, men blev først taget op i sommer, hvor Unikas osteopfinder Mads Østergaard smagte en særlig danskproduceret rom. Og så skete der noget: - Det var som at få en lussing af smag. Lavet på melasse fra Indien og virkelig kompleks og vital og samtidig dejlig blød at drikke, siger han. Smagen stammede fra en lys rom, produceret i Nordjylland af romproducenten Anders Skotlander. Rommen blev kåret til verdens bedste lyse Rom i 2015. Med kølig fermentering i et dansk kælderrum er noget helt specielt opstået. Mads og Anders talte om den traditionelle danske potkäse, der har været spist i generationer i Danmark, ofte serveret på smørrebrødsrestauranter på linje med kartoffelmader og sild. Men aldrig før produceret med kærlighed og gode råvarer. Tanken om at lave en lys og en mørk udgave dukkede op. En Adam og Eva. En Jekyll og Hyde. En lys og elegant og en mørk og kraftfuld med power. En simpel krydsning af ost og alkohol. Samarbejde med topkokke Arla Unika har fra første ost blev skabt i 2002 haft et tæt samarbejde med topkokke fra hele landet. Denne gang blev det Rikke Brockstedt og Kristian Smith fra gourmet-restauranten Karoline Amalie ved Silkeborg, der tog opgaven med at udvikle den rigtige smag. - Det var en sjov opgave, fordi potkäse ikke er tiltalende. Det er egentlig noget mærkeligt noget, siger Rikke Brockstedt. - Egentlig bare osterester tilført noget andet og serveret i en krukke. Men Rikke Brockstedt fik råvarer i høj klasse at udvikle ud fra. Derfor blev hendes udgangspunkt også at lave en enkel ost. På restauranten prøvede de at blande nogle af ostene sammen ligesom med krydderier. Så skete der noget. Ikke mindst da de tog Den Hvide Dame, der er en mild, fuldfed cremet ost og tilførte lidt Rød Løber og den lyse rom. - Det gav en animalsk smag med lidt kant. En landost. Det var et godt tvist, siger hun. Så var den lyse på plads. Jekyll var født. Potkäse i ny forklædning Den mørke skulle være lidt voldsommere. Det blev den stærke blåskimmel Høgelundgaard, der efter lidt forsøg fik puttet kefir i sig, der runder det hele meget af. Hyde er navnet. - Kefir er tidligere tilføjet til ost, så vi tænkte, det kunne være sjovt. Den har nogle meget små bobler, der kommer til at virke som noget enzym. Dermed har vi skabt potkäse i ny forklædning, forklarer Rikke Brockstedt. Smag fra Nordjylland D en danske rom i Arla Unikas potkäse stammer fra firmaet Skotlander i Nordjylland, der blandt meget andet har vundet 15 guldmedaljer i Rom-konkurrencer. De har den mørke rom liggende i små tidligere sherrytønder i egetræ. Her trækker rommen smag ud af de gamle tønder. Sødme, fedme, peber. Smag der arbejder videre ud i potkäsen. Og bagmanden bag det hele, Anders Skotlander, er stolt og glad for projektet. - Jeg synes, det virkelig er lykkes at løfte betegnelsen potkäse til et nyt niveau. Det er gourmet smøreoste for voksne. Vores rom smager meget raffineret uden at gøre ostene sprittede, som man ellers kender fra de gammeldags potkäse, siger han. Den lyse Jekyll med Den Hvide Dame og Rød Løber er cremet og har en meget let perlende fornemmelse på tungen, der kommer af den lyse Skotlander White Rum. Meget blid i smagen med et lille strejft af noget, der minder om ananas i eftersmagen. Den mørke Hyde med Høgelundgård, kefir og Skotlander Cask Rum, der har en god balance imellem det fede, det stærke, det salte fra osten og det søde fra den fadlagrede rom. 25 Andreas Helgstrand Man skal ikke være bange for at tænke stort Side 6-11 TORSDAG DEN 8. MARTS 2018 - NR. 3 - UGE 10 - 9. ÅRGANG - WWW.FRILANDSLIV.DK DANMARKS STØRS ATV-BUTIK... TILLÆG FOR LANG MODEL N INKL. RYGLeÆ rsoner -p Godkendt til 2 2.400,- + moms KTOR DT TRA N E K D O G 0 4 O P TEM CFMOTO C FORCE 520 EFI EPS 4x4 Med servostyring, el-spil, IRS, trailertræk & stik, USB-stik, 12V udtag, armerede bremseslanger, skivebremser, Bosch ECU, Ca STE r vist med Modellen e rm af tag og r i fo ekstraudsty tilkøbes separat. kan forrude som med tag, forrude, Kabine-kit t døre fås for bagrude sam 6,KUN 9s.og6m9ontering. ekskl. mom r, ed glasrude m it k e in b og Lux ka nlæg, døre, a e m r a v , e r viske m.m. fås for isoleret tag 6,- 5.99 teri Vælg med hjertet H un siger det så fint billedkunstner Birgitte Lykke Madsen på side 20. At man skal forfølge sin passion. At man skal udnytte, hvis der er noget, man virkelig brænder for. Også selvom det ikke umiddelbart ser ud til, at det eksempelvis bliver den økonomisk mest smarte ide, man har Rundrejser med dansk rejseleder King William Island albatros-travel.dk 36 98 98 98 Inkl. helpension og drikkepenge på skibet Hubbard-gletsjeren Icy Strait Point Juneau ALASKA Queen Charlotte Islands 4,6 ud af 5 Rocky Mountains og krydstogt til Alaska Rundrejse og krydstogt i Canada og Alaska, Et liv med heste er som at åbne en ny bog hver dag 6 ANDREAS HELGSTRAND BLEV FOR ALVOR VERDENSKENDT I HESTEVERDENEN, DA HAN I 2006 EROBREDE EN VM-MEDALJE OG EN OL-BRONZEMEDALJE I DRESSUR FOR HOLD TO ÅR SENERE. I DAG DRIVER HAN SAMMEN MED SIN HUSTRU OG EN STOR FLOK ANSATTE DET ANERKENDTE SALGS-OG TRÆNINGSCENTER HELGSTRAND DRESSAGE, DER BÅDE HAR STALDE ...liv med heste... Helgstrand Dressage Helgstrand Dressage er et topmoderne salgs- og træningscenter, som er hjemstavn for 250 heste. Her arbejder virksomhedens ca. 70 ansatte dagligt med at træne hestene, så de kan udvikle sig til at sætte nye standarder i den internationale dressurverden. hånd Helgstrand smykker Bag Helgstrand Denmark findes smykkedesigner Marianne Helgstrand. Inspirationen henter hun fra den rideverden, som hun siden barnsben har været en del af, og derfor er smykkerne skabt med diskret inspiration fra ringene og andre detaljer fra biddet. De cirkelformede detaljer og de ...liv med heste... Helgstrand Acadamy I 2017 blev det nye Helgstrand Acadamy indviet - det huser til daglig Uggerhalne Sportsrideklub og her bliver der afholdt stævner på alle niveauer. Helt fra interne klubstævner (E-stævner) til store internationale stævner i både spring og dressur. Helgstrand D Hingstestation i Tyskland Først i februar har Helgstrand Dressage netop sendt ti hingste til Tyskland, hvor de skal forestå bedækning af om muligt 35.000 tyske hopper. - Tyskland er et kæmpe marked og vi har derfor valgt at flytte hingstene til der, hvor kunderne er. - Vi er om nogen interesserede Boganmeldelse Selvgjort er velgjort 3 BØGER OM OSTE, SENNEP, EDDIKER OG OLIER S elvgjort er velgjort, lyder et gammelt ordsprog. Og sandt er det, at det er en fornøjelse selv at producere lækkerier til glæde for både egne og andres smagsløg for eksempel oste, sennep, eddiker og olier. Som en hjæ Få et digitalt abonnement på dagbladet 1,- . Kun . . R E H SE -den første måned Abonnementet fortsætter til kun 185 kroner pr. måned uden binding. Opret en N-kvotebørs Kattelem til gyllen Det bør være muligt at sælge og købe kvælstof-kvoter. Modellen kan skrues sammen ligesom den tidligere ANNONCE Svineproducent Lars Schelde Jensen opvarmer sine fare- og smågrisestalde med jordvarme. Det har givet ham en besparelse på næsten 50 pct. på varmekontoen, samtidig med at anlægget er forberedt til at reducere ammoniakudslip ved hjælp af gyllekøling. 18.000 SMÅGRISE LUNER SIG MED JORDVARME NIBE UPLINKTM OVERBLIK UANSET HVOR DU ER Skaber universer med sin pensel DEN ODENSEANSKE BILLEDKUNSTNER BIRGITTE LYKKE MADSEN HAR TEGNET OG MALET HELE SIT LIV. JEG BLIVER DREVET AF DE UNIVERSER, MALERIERNE SKABER, SIGER HUN. S varet kommer prompte og uden betænkningstid, da interviewet indledes med spørgsmålet om, hvornår billedkunstner Jeg har ønsket mig pensler og blyanter i fødselsdagsgave i 57 år. Og det fortsætter. Billedkunstner, Birgitte Lykke Madsen (57 år) Så kan jeg i virkeligheden give bølgen, lige den farve jeg har lyst til. Det er oplevelsen af vand, jeg skal have til at skinne igennem i mine malerier, og det et det, ...universer med... Udstiller i Påsken B irgitte Lykke Madsen udstiller under titlen Fornemmelse for Vand i Fløjte Emils Hus i Ryslinge hele påsken. Man finder det smukke hus på adressen Graabjergvej 8 5856 Ryslinge. Udstiller i Torino, Italien B irgitte Lykke Madsen har netop sendt en lastbil m i Island fik jeg også en fornemmelse for bådens betydning. De historier de kom med. Både fra gammel tid og i dag. Dens vigtighed. Det har givet mig et nyt tema, jeg forfølger og som jeg tror, kommer til at vare ved for en stund. Jeg bliver ved med at finde nye historier, der kommer med de både, fund - Som iværksætter er der virkelig mange ting, der skal tages højde for og falde på plads. Mette Ingrisch Iværksætter med sød tand T idspunktet er årets koldeste måned. Termometret viser minusgrader, og en hård og bidende vind fra øst gør det hundekoldt. Mildest talt. Stedet er Helsingør, porten ti SOM MOR TIL TO SMÅ PIGER ER DET BLEVET VIGTIGERE FOR METTE INGRISCH AT HAVE SUNDE MADVANER. OGSÅ NÅR DET DREJER SIG OM AT TILFREDSSTILLE DEN SØDE TAND. DERFOR HAR HUN OPSTARTET EGEN PRODUKTION AF RAWFOOD BASEREDE GODBIDDER MED FOKUS PÅ UFORARBEJDEDE RÅVARER OG SMAGEN. mor til to små piger, som jeg ...sød tand... - Det skete i et lånt køkken i den italienske isbar Artisticos i Espergærde, hvor jeg bor. Men 1. januar i år flyttede mit lille firma adresse til det nuværende, lejede kælderkøkken i Stengade i Helsingør, hvor to af ugens dage er sat af udelukkende til produktion, siger Mette Ingris Teateranmeldelse Preben Kristensen er fantastisk som suffløren DEN FOLKEKÆRE PREBEN KRISTENSEN VISER HELE SIT HÅNDVÆRK SOM SUBLIM SKUESPILLER I HANS 40-ÅRS JUBILÆUMSFORESTILLING SUFFLØREN. M ed 40-års jubilæumsforestillingen Suffløren udfolder Preben Kristensen hele sit håndværk som en af vores h Notesbog fra A Simple Mess. Smuk indpakning til de små tanker, der kommer i løbet af dagen og som med fordel kan grifles ned til senere erindring. 21x14 cm. Tre varianter. Set til 39,95 kr hos Imerco Creme til de forårsklar hænder Når bilen skal vaskes Aroma Therapy Deluxe Herbal Hand Cream. Læk En lussing af smag DEN DANSKE TRADITIONSRET POTKÄSE HAR FÅET NYT LIV MED TO NYE ARLA UNIKA PERSONLIGHEDER, JEKYLL OG HYDE. OSTENE ER UDVIKLET I SAMARBEJDE MED RIKKE BROCKSTEDT OG KRISTIAN SMITH FRA RESTAURANTEN KAROLINE AMALIE. MED ROM FRA DEN DANSKE PRODUCENT SKOTLANDER SOM EN AF BYGGESTENENE, ER N Leverandørliste SUBARU NORDIC AB VANGVEDVÆNGETS VVS BRDR. HØJRUP A/S NP MOTOR DANSK MASKINSALG ARKITEKTLADEN A/S ALBATROS TRAVEL LANDBRUGSLOTTERIET VØLUND VARMETEKNIK A/S Kleinsmedevej 5 3100 Hornbæk www.subaru.dk Tlf. 31470402 Sjoltevej 4 4733 Tappernøje www.npmotor.dk Tlf. 55969616 Tønd Ingredienser Gulerodskage 175 g blødt smør 175 g brun farin 3 æg 175 g hvedemel 2 tsk. stødt kanel 1 tsk. stødt kardemomme 1 tsk. stødt ingefær 3 tsk. bagepulver 300 g groft revne gulerødder 2 små æbler 50 g valnødder 100 g rosiner Flødeostglasur 200 g flødeost naturel 70 g flormelis 2 gulerødder ti FISKEGLÆDE MED FIREHJULSTRÆK SOM STANDARD PREMIERE PÅ DEN NYE SUBARU OUTBACK Med den rette indstilling og den rette bil er der nye oplevelser i horisonten. Firehjulstræk, automatgear og førerassistentsystemet EyeSight som standard er en god start. Resten er op til dig. NY SUBARU OUTBACK fra 499.