8
OPLEV
På syltekursus med
Syltedronningen
Gamle håndværk har fået en ny
renæssance, og i Allerød brænder Syltedronningen, Helena
Grayston, for at reintroducere os
til det gamle håndværk at sylte.
Vi har været på syltekursus med
Syltedronningen.
Af Gitte Schwartz,
Allerød Nyt
Op til jul sylter jeg gerne rødbeder efter min
mors gamle opskrift. Om sommeren er det
også blevet til enkelte glas med jordbærsyltetøj, når jeg har fået plukket for mange
jordbær på pluk-selv-markerne i højsæsonen.
Hjemme hos os elsker vi sylt. Alligevel er
det noget, jeg sjældent kaster mig ud i - måske fordi jeg har tænkt syltning som noget
besværligt med store mængder og mange
glas. Altså noget uoverkommeligt. Derfor
bliver det oftest supermarkedet, der leverer
sylteprodukter til middagsbordet hjemme
hos os.
Så da jeg hørte, at Syltedronningen Helena Grayston holder syltekurserne Syltning
- helt enkelt på Amtsvej i Allerød, var det da
selvfølgelig noget, jeg måtte prøve af.
Helena Grayston har en mission: Hun vil
gerne have alle til at sylte, fordi - som hun
siger - syltning er livskvalitet. Hun kalder
sin syltning for moderne, fordi hun blandt
andet bruger mindre sukker og tilbereder
mindre portioner - for smagens skyld. Moderne syltning er et madhåndværk, som
rækker langt udover det gammeldags hus-
Kan man sylte gulerødder.
Ja, det kan man. Syltede
gulerødder er det nye sort,
som Helena Grayston siger.
moderlige vinterforråd af syltede råvarer.
Denne efterårslørdag er vi en gruppe på
fem kvinder, der har tilmeldt os kurset, og
som nu står spændte med forklæderne på,
klar til tre timers teori og praktiske øvelser.
Syltedronningen, Helena Grayston, har
bygget en større forretning op omkring sin
passion for syltning. Hun er forfatter til flere
bøger om syltning, er foredragsholder, har
syltet i køkkenet hos GoMorgen Danmark,
leverer sylteprodukter til specialforretninger, og så er hun også begyndt at øse af sin
viden og erfaring, når hun holder syltekurser i Allerød.
Pause i USA
Helena Grayston, 54, har syltet, så længe
hun kan huske. Interessen startede som lille
pige - stærkt inspireret af sin far og mor: Far
syltede hindbær med den sirligste orden,
mens mor var mere impulsiv og syltede,
hvad der nu lige lå for i barndomshjemmet
i Allerød. Begge dele har hun taget med sig
videre.
Syltningen blev dog sat på pause, da kærligheden bragte hende til USA, hvor hun
boede i en årrække.
- Ja, jeg lavede sjældent mad selv derovre,
som hun siger.
Vandt konkurrence
I 2006 vendte Helena Grayston næsen mod
Danmark og i 2013 hjem til Allerød, hvor hun
har boet lige siden.
Og samme år deltog hun i Politikens syltekonkurrence, hvor hun fik tilnavnet Syltedronningen. Siden har hun helliget sig
sin passion for at sylte. Hun har udgivet to
bøger, i 2018 var hun med i tv-programmet
Smagen af Danmark, og i 2019 lancerede
hun sine første fem produkter.
- Min drivkraft er kærligheden til syltning
og til at passe på det, vi har. Syltning er et
madhåndværk med dybe rødder i den danske madkultur, og her tryller vi råvarerne om
til det lækreste tilbehør på glas og flaske,
fortæller hun.
Sylt - helt enkelt
Netop kulturen med og kærligheden til at
sylte, ønsker hun nu i kraft af sin virksomhed
Syltedronningen at give videre til andre.
Derfor arrangerer hun syltekurser i hele
efteråret.
Og nu står jeg altså her - klar ved det
store firkantede stålbord sammen med Syltedronningen og mine medkursister.
Vi har alle fem forskelligt udgangspunkt
- nogle - viser det sig hurtigt - mere erfarne
end andre. Én sylter en del, og vil bare gerne
have nogle ideer og tips til nye smage. Andre sylter sjældnere og vil gerne i gang, lige
som jeg selv.
Inde midt på bordet står en masse forskellige flasker, krukker og dåser og ude foran
hver af os er placeret et skærebræt, en opskrift og nogle råvarer.
Salt og flydende
Vi står rundt om bordet, så vi alle har øjenkontakt. Helena starter med at fortælle lidt
om principperne bag syltning. Det giver en
hyggelig og intim stemning, så de mange
gode råd og vise ord bliver en ping-pong
mellem Helena og os kursister. Vi får nogle
prøvesmagninger på Syltedronningens
egne opskrifter på blandt andet æblesmør
med ingefær og hendes teriyaki sauce. Vi
får også basal viden om brugen af forskellige eddiketyper og smager på væskerne,
så vores smagsløg selv kan være med til at
afgøre, om vi blandt andet vil vælge hvidvinseddike, æbleeddike eller almindelig
husholdningseddike.
En af dagens opskrifter er
en blåbær/lime syltetøj.
Skrællen fra limefrugten rives og limesaften presses.
Dagens første opgave er at lave en hotdog-relish, hvor ingredienserne er agurk,
rød peber og løg. Dem snitter vi i mundrette
stykker. Derefter drysses de over med salt
og skal stå og trække. Helst natten over,
men så meget tid har vi ikke jo på kurset,
så de får lov at trække højest en times tid.
Herefter skal de skylles godt, imens bliver
lagen bliver kogt og smagt til, grøntsager
tilsat og vupti: Den lækreste relish er klar til
at blive prøvesmagt. Uhhmm, den smager
himmelsk.
Vi følger alle samme opskrift, og jeg må da
også indrømme, at jeg har smugkigget min
nabo ekstra meget over skulderen for at
lure hende af. Alligevel falder resultatet forskelligt ud: Hendes grønsager er måske lidt
i den salte ende, men hendes lage er lækker
fast, mens mine grønsager er tilpas salte,
men til gengæld er lagen en kende for tynd.
Det kan Syltedronningen naturligvis godt
forklare: Min nabo har ikke fået skyllet saltet
nok ud af sine grøntsager - og jeg har sikkert
ikke fået tilsat nok maizena. To helt indlysende forklaringer på de forskellige udfald,
Mad og MARKED Mennesker og SAMFUND Mad og MARKED OPLEV Sjælland 174. UDGAVE Teater og MUSIK 28. OKTOBER 2022 Sport og VELVÆRE MAVEDANS FRA ØVERSTE HYLDE sn.dk/oplev
2 OPLEV Hurra for de gode idéer Der er al mulig grund til at hylde de initiativrige og folk med gode idéer. Man ser dem i erhvervslivet, hvor effekten af et nyt tiltag ofte kan måles i kroner og øre - eller på mere tilfredse kollegaer, kunder og samarbejdspartnere. Men også i kultur- og fritidsliv
4 OPLEV Frank White & Christian Frank er på plakaten under Køge Blues Festival. Foto: Christian Frank Der er igen lagt op til en stemningsfuld festival med flere orkestre på scenen. Her er det et billede fra en tidligere udgave af Køge Blues Festival. Foto: Sven Levandowsky BLUES FESTIVAL VEND
OPLEV 5 Erfarne Rasmus Hedebo og hans trio er også klar til at give gæsterne en oplevelse på Køge Blues Festival 2022. Foto: Kimmie Winter BackBone Blues er et af de spændende navne, man kan høre i Teaterbygningen. Foto: Sven Levandowsky home blues. Tilsæt en kop sump-pop, en spiseskefuld hillbi
6 OPLEV To nye krabbe-arter fundet i Roskilde Fjord Rundt omOPLEV KULTUREN MERE Af Maria Kristina Holst Palner, havbiolog og naturformidler i Nationalpark Skjoldungernes Land og Roskilde Oplevelseshavn Roskilde fjord er et af de mest artsrige fjordsystemer i Danmark. Her lever både ferskvandsarte
8 OPLEV På syltekursus med Syltedronningen Gamle håndværk har fået en ny renæssance, og i Allerød brænder Syltedronningen, Helena Grayston, for at reintroducere os til det gamle håndværk at sylte. Vi har været på syltekursus med Syltedronningen. Af Gitte Schwartz, Allerød Nyt Op til jul sylter j
OPLEV 9 På Helene Graystons syltekurser er der god ping-pong med teori og praktiske øvelser. Foto: Kenn Thomsen men vi er begge en erfaring rigere, så vi i hvert fald ved, hvordan den kommer til at være lige i skabet, når vi derhjemme helt sikkert skal forsøge os igen. Snotklat Næste opskrift v
10 OPLEV Rundt om æblet Af Jesper Kappel, OPLEV Nu er årets høst af danske æbler næsten i hus. Butikkerne bugner af nye danske æbler, og det gør dit eget forråd måske også. Æbler er en vigtig del af vores mad de kommende måneder. Nogle serverer halve æbler juleaften med en klat ribsgele. Der bliv
OPLEV 11 Sådan opbevarer og passer du æbler Nu er langt de fleste æbler i hus. Hvordan sørger du så for, at de kan holde sig i løbet af vinteren. Her er et par gode råd. koldt i rummet med æblerne, så læg et tæppe over Opbevar æblerne, koldt, fugtigt og i kasser. Læg æblerne så de ikke rør ve
12 OPLEV Dyrehøj Vingårds ni priser ved Piwi Wine Award International er en vigtig anerkendelse af dansk vinproduktion, mener vinbonde Betina Newberry. Foto: Per Christensen undt om om Rundt KULTUREN ULTUREN Bakkens Oscar uddelt for 50. gang Klampenborg: Bakkens Oscar gik i år til den socialdemo
OPLEV 13 Fiskeweekend i Odsherred Rørvig: Et nyt koncept ser dagens lys i Odsherred; nemlig en fiskeweekend - den 4. - 6. november - hvor du kan få masser af ny viden og hygge sammen med ligesindede. På basen i Rørvig kører programmet fredag, lørdag og søndag, hvor du møder op og får masser af ins
14 OPLEV Velkommen til MAVEDANS i verdensklasse Verdens bedste mavedansere kommer til Glostrup i midten af november, hvor de dyster i Danish Open Bellydance. Det er 11. gang, at den internationale festival, der har vundet ry som en af verdens bedste, finder sted. Af Lars Jørgensen, OPLEV En af
OPLEV show, man kan sidde og nyde, siger Regitze. Under festivalen kommer nogle af verdens allerbedste orientalske dansere til Glostrup, hvor de dels stiller op i nogle af de syv konkurrencekategorier, men også lærer fra sig på nogle af weekendens i alt 17 workshops. Derudover deltager de i det stor
16 OPLEV Jesper Larsen er ved at lave et fugleskræmsel, der skal bidrage til den uhyggelige stemning til Halloween. Foto: Kenn Thomsen Adventure Park skaber action-afbræk og eventyrlige events I Adventure Park er der aktiviteter for enhver smag og til enhver lejlighed. Størst er skydespillene, og
Til både paintball- og hardballevents bliver der lavet forskellige missioner, man skal løse for at vinde. Foto: Jesper Larsen pelvis rollespil, paintball og hardball, man kan komme med på. Cirka halvdelen af stedets aktiviteter er såkaldt pay and play, hvor man booker en oplevelse, dukker op og har
18 OPLEV Teater og OPLEV MUSIK 29. oktober kl. 13 4100 Ringsted I fælleskab har Lille MUKO og Lyngby-Taarbæk Symfoniorkester besluttet af markere 125 året for Johannes Brahms død ved at opføre et af hans mest elskede værker. Køb billet på: www.billetto.dk Roskilde Domkirke, Domkirkepladsen 3,
OPLEV 19 29. OKTOBER - 11. NOVEMBER 2022 Arrangementerne i kalenderen er udvalgt af OPLEV Sjælland Natur og og op. Forestilling med skønne dukker og et nykomponeret musikalsk lydbillede. Læs mere og køb billet på: www.sjællandsteater. dk Teatret Fair Play, Borchsvej 3, 4300 Holbæk FRISK LUFT 30